Ravitseva lounas antaa keholle virtaa koko päiväksi

Julkaistu: 8 June 2021

Lounas syödään Suomessa normaalisti keskellä päivää, kello 11 - 13 välillä. Suomessa kaikissa kouluissa on tarjolla lämmin ruoka jokaisena arkipäivänä. Työssä käyvillä saattaa olla mukanaan omat eväät, mutta suosittu vaihtoehto on myös käydä lounasravintolassa tai työpaikan kanttiinissa. Kanttiinissa tai työpaikkaruokalassa on yleensä päivän menu, jossa on tarjolla muutama vaihtoehto ja yleensä myös kasvis tai vegaaninen versio. Myös erikoisruokavaliot huomioidaan yleensä menua suunnitellessa. Lounastauko katkaisee työpäivän mukavasti ja oiva vaihtoehto on myös mennä nauttimaan ateria lounasravintolaan. Ravintoloissa on myös yleensä lounasaikaan tarjolla päivän menu, jossa on muutama huokeampi vaihtoehto. Nykyään monet erikoisruokavaliot huomioidaan ravintoloissa hyvin, harvinaisemmat toiveet kannattaa kuitenkin tehdä ennakkotilauksella. Ravintolassa voi myös usein herkutella salaatti- ja/tai raastepöydän antimilla, joista voi koota mieleisensä kokonaisuuden.

Mitä kannattaa syödä keskellä päivää, että hyvä vireystaso säilyisi

Suomalaisten kestosuosikit lempiruoiksi lounaalla ovat lasagne, pizza ja lohiruoat, lihapullat, leikkeleet, pinaattiletut, kanaruoat, tortillat ja suosiotaan ovat myös kasvattaneet kasvis- ja vegaaniruoat. Mitä ja miten lounaalla kannattaa syödä, että energiataso pysyisi hyvänä ja nälkä ei kurni vatsassa? Täysipainoisen lounaan nauttiminen on tärkeää, koska se vaikuttaa paljon sekä vireystasoon, työtehoon että yleiseen jaksamiseen. Säännöllinen ruokailurytmi, johon kuuluu olennaisesti myös kunnon lounas, pitävät myös napostelun kurissa. Kun olo on kylläinen, on helpompi kieltäytyä kahvipöydän pullista ja jättää suklaapatukat kaupan hyllyyn. Lounaalla ei kuitenkaan kannata syödä liian tuhdisti, ettei kesken työpäivän ala väsyttämään. Liian kevyt lounas ei myöskään anna tarpeeksi polttoainetta keholle. Kultainen keskitie sopii siis myös lounasaikaan noudatettavaksi. Lounaan tulisi olla riittävän ravitseva ja terveellinen, että työnteko sujuu, keho saa riittävästi energiaa tärkeisiin toimintoihinsa ja myös paino pysyy paremmin hallinnassa.

Miten koota terveellinen ja ravitseva ateria

Lautasmallia voi käyttää apuna myös esimerkiksi lounasbuffetista ruokia valikoidessa. Perinteisessä lautasmallissa puolet lautasesta täytetään vihanneksilla ja kasviksilla, neljännes jollakin proteiinin lähteellä, kuten lihalla, kalalla, munalla, palkokasveilla tai muulla kasvisproteiinilla ja toinen neljännes hiilihydraatilla, kuten riisillä, pastalla, perunalla tai muulla viljalla. Lisäksi voi syödä palan leipää ja jälkiruoaksi marjoja tai hedelmiä.

Lisätietoa lounasravintolan tarjonnasta voit lukea esimerkiksi Ravintola Rioni Oy sivuilta.

jaa