Lounas - päivän kohokohta

Julkaistu: 28 May 2020

Lounas on monelle ihmiselle se keskipäivän kohokohta, jolloin pääsee hetkeksi pois työn, tai koulun parista. Se on aika, jolloin päästään käymään päivän juorut ja kuumimmat puheenaiheet läpi, ja ottamaan samalla sen pienen hengähdystauon. Lounastauot vaihtelevat hyvin paljon ihmisten välillä, sillä jotkut tykkäävät käydä syömässä yhdessä ja jotkut taas erikseen. Toisaalta toiset tykkäävät tehdä lounaat valmiiksi jo kotona ja nauttia ne sitten esimerkiksi työpaikkojen työhuoneissa, kun taas toiset haluavat nimenomaan poistua työpaikalta hetkeksi läheisiin ravintoloihin ja kahviloihin yksinään tai kollegoiden kanssa. Tässä kirjoituksessa käymme läpi millaisia eri lounasvaihtoehtoja yleisesti on ja pohdimme lounaan merkitystä arkipäivissä. 

Yleisin käsitys lounaasta on, että se nautitaan joko eri koulutuslaitoksien ruokaloissa, tai sitten eri lounasravintoloissa. Varsinkin tottakai vanhemmalla iällä, kun ollaan jo työelämässä, on lounaiden valinnassa melkein pakostikin käytettävä omaa harkintaa, sillä yleiset ruokalat työpaikoilla ovat vähän harvinaisempia ja usein lounaan hinnasta ollaan myös itse vastuussa. Tämä voikin olla monelle ihmiselle todella mukava muutos varsinkin, jos ei ehkä ihan niin piittaa ruokaloiden ruoista, vaan on niitä aina vähän katsonut alaspäin. Valtavan lounastarjontavalikoiman vasta oikeastaan työelämässä monet huomaavatkin. Monet jo kenties ennestään tutut ravintolat tarjoavat lounasaikaan eri listoja ja nimenomaan sellaisia, jotka ovat nopeasti valmistuvia ja enemmän perinteisinä tunnettuja lounasratkaisuja. Hinnat ovat usein myös edullisempia lounasaikoihin, sillä usein ravintoloiden täydet listat eivät ole valikoimassa. Tällä haetaan yleisellä tasolla usein sitä, että ihmisillä on hyvin rajatut ajat, eli asiakkailla ei ole paljoa aikaa odotella, vaan se on enemmänkin, että koko kokonaisuuten menisi enintään noin tunti, kun sitten oltaisiin jo takaisin työn parissa. 

Varsinkin isoissa kaupungeissa on lounasravintoloissa suuresti valinnan varaa ja erilaisia ruokakokonaisuuksia voi saada kaikkialta maailmasta. Löytyy kotiruokatyylisistä paikoista aina kaukaisimpiin itäkulttuureihin ja kaikkea siltä väliltä. Lounasaika voikin olla monelle helppo ja yksinkertainen tilaisuus koittaa vähän kaikenlaisia ruokakulttuureita, sillä kynnys on niin matala juuri ajankäytön ja rahan puitteissa. Kannattaa siis tutustua esimerkiksi verkossa työpaikkasi läheisiin ravintoloihin ja niiden tarjontaan, sillä sieltä voi löytyä vaikka minkälaisia yllätyksellisiä makumatkoja. 

Esimerkiksi georgialaista ruokaa löydät: Ravintola Rioni Oy:lta

jaa